Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αναπνοή και υγεία (2)




Εκτός από την ατμοσφαιρική ρύπανση υπάρχουν συνήθειες βλαβερές για την υγεία μας, που είμαστε σε θέση να τις αποφύγουμε. 



Το κάπνισμα καταρχήν  είναι αυτό που καλό θα ήταν  να αποφύγουμε όσο γίνεται, αφού προκαλεί σοβαρές βλάβες στο αναπνευστικό αλλά και στο κυκλοφορικό σύστημα. 




Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πίσσα και νικοτίνη, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μας και ιδίως στους πνεύμονες, κάθονται πάνω στις κυψελίδες και εμποδίζουν την ανταλλαγή των αερίων.




ΠΡΟΣΕΧΕ: Τους  ίδιους  κίνδυνους με τους καπνιστές παρουσιάζουν και οι παθητικοί καπνιστές, αυτοί δηλαδή που βρίσκονται κοντά σε κάποιον που καπνίζει και εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου. 
 Το κάπνισμα των γονιών μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Η καθημερινή έκθεση ενός μη καπνιστή για πολλά χρόνια στο κάπνισμα άλλων επηρεάζει την αναπνευστική του λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα να πάθει καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειοπάθειες.

Ιστορικά στοιχεία  

Κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού που βγαίνει από καιγόμενα φύλλα ή τρίμματα καπνού. 
Είναι πολύ παλιά ανθρώπινη συνήθεια, διαδομένη αρχικά στους ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής. Το 16ο αιώνα οι Ισπανοί έφεραν στην Ευρώπη τη συνήθεια του καπνίσματος, μαζί με την καλλιέργεια του καπνού. Από τότε η διάδοση του ήταν ραγδαία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η δυσμενής επίδρασή του πάνω στον οργανισμό δεν ήταν αρχικά γνωστή,από το 1950 όμως και αργότερα αποδείχτηκε ότι το κάπνισμα συνδέεται στενά με την εμφάνιση διαφόρων καρδιοαγγειακών παθήσεων, και προκαλεί χρόνια βρογχίτιδα και καρκίνο του πνεύμονα.


Γιατί είναι βλαβερο για την υγεία

Όταν καίγεται ένα τσιγάρο είναι σαν να δουλεύει ένα εργοστάσιοκαι και  παράγονται περίπου 4.000 ουσίες - ενώσεις. μέχρι σήμερα έουν περιγραφεί 43 καρκινογόνες.  Οι 3 κύριες ουσίες στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της ιατρικής έρευνας για τις βλάβες της υγείας του ανθρώπου, είναι η νικοτίνη, η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα. 


Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, καρκίνο των πνευμόνων, χρόνιες βροχίτιδες, πνευμονική ανεπάρκεια κ ά. 

Επίσης προκάλει και κάποια συμπτώματα,τα οποία οι περισσότεροι καπνιστές δεν έχουν αντιληφθεί ότι προέρχονται από εκεί.Μερικά απ'αυτά είναι ότι:
  1. Κουράζονται ευκολότερα
  2. Νυστάζουν ευκολότερα
  3. Αρρωσταίνουν ευκολότερα και πιο πολλές φορές από έναν μη καπνιστή
  4. Παρουσιάζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα
  5. Έχουν βήχα

 Ας δούμε όμως και συνήθειες που καλό θα ήταν να αποκτήσουμε και ωφελούν την υγεία μας 

  • αερισμός καλός των κλειστών χώρων:

Πρώτα απ' όλα να μάθουμε να αερίζουμε καλά τόσο το δωμάτιο και το σπίτι μας, όσο και τις σχολικές αίθουσες. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά, ότι η σκόνη μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο αναπνευστικό μας σύστημα με πιο συχνή το άσθμα. Το άσθμα προκαλείται όταν για διάφορους λόγους στενεύουν οι βρόγχοι και ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει στο εσωτερικό των πνευμόνων και να φτάσει στις κυψελίδες. Τότε προκαλείται δύσπνοια, βήχας και αναπνοή με "σφύριγμα". Οι άνθρωποι που έχουν άσθμα χρησιμοποιούν ένα ειδικό σπρέι με ειδικό φάρμακο


                      








  •  συνεχή άθληση




                                                                  
                            

  • εκδρομές:


  • υγιεινή διατροφή: Για να καλύψετε ειδικά εσείς  τα παιδιά τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά πρέπει   να καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμωνκαι σε συγκεκριμένες ποσότητες.   





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου